5 Elementi Hiina meditsiinis ja kultuuris

Kogemusteraapia

Need elemendid esindavad looduse põhilisi jõude/elemente/omadusi ning nende omavaheline tasakaal on oluline nii inimese tervise kui ka looduse ja universumi tasakaalu seisukohalt. Hiina meditsiinis on selle tasakaalu säilitamine oluline just tervise seisukohalt.


Wuxing (hiina keeles: 五行; hääldatakse “vušiing”) ehk Viis Elementi on mõiste, mida kasutatakse mitmetes traditsioonilistes Hiina valdkondades, et selgitada erinevaid nähtusi, sealhulgas kosmilisi tsükleid, siseorganite omavahelisi suhteid, maailma toimuvat, samuti ravimtaimede ja toiduainete omadusi (näitena jahutavad vs soojendavad toidud – kurk, toored salatid vs erinevad vürtsid, kuumutatud toidud.)


5 elemendi teooriat kasutatakse paljudes esmapilgul erinevates Hiina mõttevaldkondades, sealhulgas muusikas, feng shui’s, alkeemias, astroloogias, võitluskunstides, sõjastrateegias, I Ching’i ennustuses ja traditsioonilises Hiina meditsiinis. Toimides kosmilisel analoogial põhineva metafüüsikana ehk toimides sarnasustel välise ja sisemise kosmosega. Piiblist sarnane mõte oleks, et nii nagu üleval, nõnda ka alla.


5 elementi on inimeses ja ka elus pidevalt muutumises. Mõned elemendid muutuvad erinevatel eluetappidel tugevamaks ja domineerivamaks, teiste osakaal väheneb. See on dünaamiline ja pidevas muutumises olev mäng, erinevate elementide vahel.
Viis elementi aitavad selgitada keha füsioloogiat ja seda, milline element on tasakaalust väljas (ehk millised on sümptomid). Igal elemendil on talle ainulaadsed omadused. Need on seotud aastaegade, ilmastiku faktorite, värvi, isiksuse tüübi, maitse ja sümptomite/tasakaalu puudumisega (nt tule elementi on palju – võib inimene pidevalt tunda palavust, higistada palju, hääl on tugev ja vali jne)
Siin on lühike ülevaade igast elemendist eraldi:

Puu (木, mù):

Värv: Roheline

Maitse: Hapu

Organ: Maks, sapipõis

Emotsioon: Raev, ärritus

Aastaaeg: Kevad

Maksaga seostatakse kõõluseid. Hiina meditsiin ütleb, et tõeline tugevus tuleb kõõlustest, mitte lihastest. Ole nagu kass – tugev, osav ja paindlik – mitte nagu lehm, kellel on küll suured lihased, kuid vähe tugevust.

Maksa viivad tasakaalust välja sellised emotsioonid mis on seotud vihaga, kannatamatusega, frustratsiooniga, ärritumisega, vägivallaga, närvilisusega, kangekaelsusega, meeleolu muutustega, agressiooni ning impulsiivsusega. Hiina traditsiooniline meditsiin näeb, et tasakaalus maks tagab kehas sujuva energia ja vere liikumise. Kui inimese maks on harmoonias tema enese rütmidega, siis ei esine tal liigset stressi ega pinget. Terve ja vitaalse maksaga inimene on tavaliselt rahulik, omab kindlat otsustusvõimet ning on loomulik liider ja arukas otsustaja.

Tuli (火, huǒ):

Värv: Punane

Maitse: Mõru

Organ: Süda, peensool

Emotsioon: Rõõm, armastus

Aastaaeg: Suvi

Süda kontrollib veresooni/meridiaane
avaneb keelde ja peegeldub inimese näo jumes

Häiritud südamefunktsioon avaldub tavaliselt südamepekslemise, arütmia, unetuse, häiritud une, kehva mälu, rahutuse või isegi deliiriumi ja šokina

Tule elemendiga on seotud süda ja peensool. Süda on tuntud kui “keiser” või “kuningas” kehas, olles vastutav emotsionaalse tasakaalu, selguse ja rahu eest. Peensool aitab seedida ja eraldada toitaineid ning energeetilisel tasandil olulist infot ebaolulisest.

Süda väljendab ka rõõmu, entusiasmi, kirglikkust ja loomingulisust.
Tasakaalus tule element aitab säilitada südamest juhitud elu ja avatud suhtumist maailma.

Maa (土, tǔ):

Värv: Kollane

Maitse: Magus

Organ: Magu, pankreas, põrn

Emotsioon:muretsemine ja ülemõtlemine

Aastaaeg: Üleminekuperioodid, hilissuvi

Maa element vastutab lihaste eest. Kui su lihased on nõrgad, kui need krambitavad tihti või väsivad kergesti, võib samuti tegu olla Maa või Pankrease tasakaalutusega

Magu väljendub suul. Kui esineb probleeme suuga, nagu veritsevad igemed, halb hingeõhk, võib see olla märk sellest, et Maa elemendi funktsioon on häiritud.

Põrn on seotud muretsemise ja ülemõtlemisega. Kui põrn on tasakaalust väljas või selle energia on nõrk, võib see põhjustada liigset muretsemist, ärevust, liigset analüüsimist ja kinnisideelisust. See omakorda võib viia selleni, et nendel inimestel võib olla raske lõõgastuda ja lasta lahti oma mõtetest.

Kui magu on tasakaalust väljas või selle energia on nõrk, võib see põhjustada ärevust, muret ja üldist rahutust.

Terve ja tasakaalus põrn ja magu, aga toetavad head seedimist ja emotsionaalset stabiilsust. Need organid võimaldavad inimesel rahulikult seedida nii toitu kui ka elu poolt pakutavaid väljakutseid/probleeme ning säilitada sisemist rahu ja tasakaalu ka keerulistel aegadel.

Metall (金, jīn):

Värv: Valge

Maitse: Terav

Organ: Kopsud, jämesool

Emotsioon: Kurbus, lein, melanhoolia

Aastaaeg: Sügis

Nina on seotud kopsudega (seespool) ehk kopsud väljenduvad ninal (väljaspool). Kui esineb nohu, aevastamine, ummistunud ninakäigud või lõhnataju kadumine, võib see olla märk sellest, et Kopsude funktsioon on häiritud.

Nahk (väline) väljendub samuti Kopsudega (sisemine) seonduvat. Selleks, et nahk oleks terve, selge ja kortsuvaba, on oluline hoolitseda oma Kopsude ja Jämesoole eest.

Kui kopsude ja jämesoole energia on tasakaalust väljas või nõrk, võib see põhjustada emotsionaalseid väljakutseid, nagu kurbus, melanhoolia ja raskusi inimestest ja asjadest lahti laskmisel. Samuti võib neil olla keeruline vabaneda minevikuga seotud emotsionaalsetest raskustest.

Terved ja tasakaalus kopsud ning jämesool toetavad terveid emotsioone ja vaimset selgust. Need organid võimaldavad inimesel vabastada minevikust tulenevaid raskuseid ja hingata vabalt praeguses hetkes. Tugev kopsude ja jämesoole energia aitab säilitada emotsionaalset tasakaalu ja avatud meelt uutele ideedele ja kogemustele.

Vesi (水, shuǐ):

Värv: Must, sinine

Maitse: Soolane

Organ: Neerud, põis

Emotsioon: Hirm, ebakindlus

Aastaaeg: Talv

Neerud hoiavad endas varu energiat, mida nimetatakse “sünnieelseks eluenergiaks” ja mis saadakse vanematelt sünnihetkel. Kui mõni teine organ vajab mingil põhjusel rohkem energiat, saavad Neerud selle energia saata talle. Neerud on keha energia patareid.

Neerud väljenduvad kõrvadel. Kõrvaprobleemid, nagu kuulmislangus, tinnitus või kõrvapõletikud, võib olla märguanne kehalt, et Neerude energia vajab lisatoetust.

Luud on seotud Neerudega. Kui Neerude energia on madal, võivad sellega kaasneda erinevad luudega seotud probleemid nagu osteoporoos ja hammaste lagunemine.

Kui neerud on tasakaalust väljas või nende energia on nõrk, võib see tekitada tundeid nagu ärevus, hirm ja ebakindlus. Inimesed, kellel on nõrgad või tasakaalust väljas neerud, võivad kogeda pidevat hirmu ja ärevust ning neil võib olla raske tunda end turvaliselt ja kindlalt.

Terved ja tasakaalus neerud aga toetavad tugevat ja stabiilset närvisüsteemi ning aitavad inimesel säilitada sisemist rahu ja kindlustunnet. Nad võimaldavad inimesel hoida enda eesmärke silme ees ning liikuda julgelt ja kindlalt läbi elu väljakutsete ja muutuste.

Must nool – Loov tsükkel

Punane nool – kontrolliv/rahustav tsükkel


Loov tsükkel (must nool)
Puit toidab tuld
Tuli tekitab Maa (tuhk, laava)
Maa hoiab endas Metalle (geoloogilised protsessid toodavad mineraale)
Metall kogub vett (näiteks veeaur kondenseerub metallile)
Vesi toidab puitu (vesi lilled, taimed ja muud muutused metsas)

Reguleeriv-kontrolliv tsükkel (punane nool)
Puit haarab (või stabiliseerib) Maad (puude juured võivad takistada pinnase erosiooni)
Maa sisaldab (või suunab) vett (tammid või jõekaldad)
Vesi summutab (või reguleerib) tuld
Tuli sulatab (või vormib) Metalli
Metalli hakib (või vormib) Puitu
Nõrgestav tsükkel ehk tagurpidi tsükkel
Puit kurnab vett
Vesi roostetab Metalli
Metall vaesustab Maad (erosioon, mineraalide hävitav kaevandamine)
Maa lämmatab Tuld
Tuli põletab puitu (metsatulekahjud)

Kasutatud materjalid:

https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22313879

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5741387/#:~:text=TCM%20divides%20the%20human%20organic,and%20water%2Dtype%2C%20respectively

https://www.tcmworld.org/what-is-tcm/the-five-major-organ-systems/


https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/3318382/

https://www.soulfoodshonali.com/blog/organs-and-their-corresponding-emotions/

Scroll to Top